Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupek z wiśniami

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Placki

mąka pszenna typ 450 3 szklanki
masło 1 kostka
cukier puder 1 szklanka
żółtko jajek 3 sztuki
miód płynny 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
mleko 3 łyżki

Masa

masło 1 kostka
masa kajmakowa 1 puszka
wiśnie z kompotu 1 szklanka
cukier 3 łyżki
galaretka agrestowa 1 saszetka

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupek z wiśniami

Mąkę przesiewamy i dodajemy sodę, cukier puder, dodajemy żółtka, płynny miód, mleko oraz siekamy masło. Zagniatamy ciasto, następnie dzielimy na dwie części i wyklejamy blachę z papierem do pieczenia (blacha co najmniej 25 cm długość). Pieczemy po kolei dwa placki przez 20 minut w temp. 160 stopni. Studzimy.
Masło ukręcamy na puszysto z cukrem, dodajemy następnie masę kajmakową. Gdy masa jest klarowna to dodajemy wydrylowane wiśnie z kompotu. Masą przekładamy placki. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i dekorujemy ciasto. Chłodzimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 03.02.2017 08:04
pyszności :)
Wiktoria29 02.02.2017 21:13
ciekawe ciacho
IKrakowianka 02.02.2017 18:39
wygląda świetnie :)
jan_mag 02.02.2017 17:08
Bardzo dobre!
Aleksandra/Olcia 02.02.2017 16:51
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak