Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenna zapiekanka cukiniowo - ryżowa ze szczypiorkiem.

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1 szt. większa
szczypiorek 1 pęczek
kiełbasa 300 gr. śląska
koperek 1 pęczek
ryż długoziarnisty 100 gr
olej do smażenia 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
śmietana 1/4 szklanki
bulion 1/4 szklanki
dekoracja keczup
dekoracja koperek
dekoracja plasterki cukini

Porada

Zamiast kiełbasy śląskiej można dodać salami.

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenna zapiekanka cukiniowo - ryżowa ze szczypiorkiem.

.1.
Szczypiorek opłukać ,pokroić w grubsze kawałki, przesmażyć w 1 łyżce oliwy,
2.
Cukinie umyć pokroić w cieniutkie plasterki,
3.
Kiełbasę pokroić w drobną kostkę,wymieszać ze szczypiorkiem i suchym ryżem dodać przyprawy
4.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą
5.
.Układać warstwami najpierw cukinie na cukinie farsz z kiełbasy ,ryżu i szczypiorku, lekko posolić, posypać pieprzem ,oprószyć posiekanym koperkiem .
6.
Druga warstwa tak samo całość zalać bulionem i polać śmietaną . Pieczemy około 55 min w 200 stopniach c
Po upieczeniu udekorować keczupem ,koperkiem plasterkami cukinii .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 22:46
Warto ją robić.
Bożena Matuszczyk 02.02.2017 22:00
Dziękuję za miłe komentarze.;)
bietka 02.02.2017 21:02
smaczna zapiekanka :)
Ania321 02.02.2017 16:18
smaczne danie :)
gosia56 02.02.2017 14:13
na pewno pyszna ;)
Bożena Matuszczyk 02.02.2017 14:02
Miło że zapiekanka sie podoba.;)
Konczi 02.02.2017 13:42
Pyszna zapiekanka ;)
miffiss 02.02.2017 13:08
dobry przepis
Futka 02.02.2017 13:02
Smakowita zapiekanka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak