Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Stefanka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1/2 kg
masło 1/2 kostki
olejek rumowy 5 kropli
koniak 1 kieliszek
kakao 2 łyżki
orzechy włoskie 15 sztuk
herbatniki 4 paczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Stefanka

Cukier wsypać do półtoralitrowego garnka, zalać 3/4 szklanki wrzątku i gotować ciągle mieszając. Sprawdzać co chwile ,a gdy ostatnia kropla syropu ciągnie za sobą nitkę syropu włożyć masło, aromat, kakao i mieszając zagotować. Po zagotowaniu zaraz odstawić z ognia i ucierać. Masa jest gotowa gdy przy ucieraniu zacznie gęstnieć i jak gdyby klaskać. Należy od razu smarować ułożone po dwa wzdłuż herbatniki. Ułożyć tak trzy warstwy, posmarować maa wierzch i przybrać połówkami orzechów. Pozostawić do zastygnięcia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 22.05.2011 09:31
pyszne:)
marta1371 11.03.2011 22:23
smaczne
iwona332 16.09.2010 14:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak