Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasola pieczona z kabanosami i papryką

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

500 g fasoli (ja użyłam pięknego Jasia karłowatego) 3
300 g kabanosów wieprzowych
1 duża czerwona papryka
1 mała chili (lub duża - jak kto woli)
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 ml passaty pomidorowej
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżka oregano
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Fasola pieczona z kabanosami i papryką

Fasolę namaczamy na noc w wodzie, najlepiej żeby wody było przynajmniej dwa razy więcej niż fasoli. Na drugi dzień całość gotujemy około 1,5 h pod przykryciem (w tej samej wodzie, w której się moczyła) - do miękkości, z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, od czasu do czasu można ściągnąć szumowiny z powierzchni. W razie potrzeby, można dolać wody. Kabanosy kroimy w grubsze plasterki, paprykę w dużą kostkę, cebulę w małą kostkę. Najpierw smażmy na patelni kabanosy (bez oleju), powinny puścić tyle tłuszczu, że nie będzie potrzeby dodatkowo niczego dolewać. Potem dorzucamy do nich paprykę i cebulę, smażymy 2 minuty. Do fasoli dodajemy passatę, rozdrobnione czosnek i chili, usmażone kabanosy z cebulą i papryką, doprawiamy solą i oregano. Wszystko mieszamy i przelewamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i pieczemy około 45 minut w 200 stopniach. Ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 02.02.2017 18:17
smaczne danie
Stenka 02.02.2017 17:53
ciekawa propozycja
Aleksandra/Olcia 02.02.2017 16:52
super pomysł, nie wpadła bym na pieczenie fasoli zawsze gotuję
Agnieszka-87-25 02.02.2017 16:43
mniam przekaska
MonikaW 02.02.2017 15:59
Pyszne danie
Konczi 02.02.2017 15:42
Ale bym się skusiła na taką fasolę - pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak