Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuchy bez drożdży

4.0
(29)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

~ CIASTO

mąka pszenna 500 g
proszek do pieczenia 1 op.
jajko 1
mleko ciepłe 1 szkl.
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 op.

~ DODATKI

jogurt owocowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy bez drożdży

W ciepłym mleku rozpuścić cukier i cukier waniliowy. Do mąki dodać proszek do pieczenia. Rozstrzepać jajko widelcem i połączyć z mlekiem, a następnie wlać do mąki.
Zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli w czasie łączenia składników zajdzie taka potrzeba, to można dolać niewielką ilość mleka lub dosypać nieco mąki.

Zagniecione ciasto nakryć i odstawić do wyrośnięcia.
Wyłożyć na oprószony mąką blat i rozpłaszczyć niezbyt cienko. Wyciąć krążki i odłożyć aby trochę podrosły.

Układać w parowarze w sporych odstępach i gotować 10-12 minut.
Sprawdzić patyczkiem.

Podawać z jogurtem owocowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolina 09.06.2023 10:57
Dlaczego odstawić do wyrośniecia? Przecież dopóki nie podgrzejesz dobrze ciasta to nie wyrośnie.
Doradca Smaku 12.06.2023 10:34
Ciasto musi mieć chwilkę "odpoczynku" :)
Kardamonovy 06.02.2017 21:02
Niewiele słodkości lubię, ale to bym szarpała :).
Habibi 03.02.2017 10:54
nie każdy może spożywać drożdże, a przepis sprawdzi się także wtedy, kiedy w domu ich zabraknie :)
Franciszek 02.02.2017 20:08
ciekawe z proszkiem do pieczenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak