Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony pstrąg z masłem czosnkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg patroszony 2 sztuki
sól do smaku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
sok z cytryny kilka kropel
masło 4 łyżki
ząbki czosnku 3 sztuki
natka pietruszki 2 łyżki
olej
masło 2 łyżki do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony pstrąg z masłem czosnkowym

Kroki postępowania

1
Pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Skórę delikatnie nacinamy ostrym nożem tworząc charakterystyczną kratkę.Skrapiamy delikatnie cytryną skórę i wewnątrz.Solą i grubo zmielonym pieprzem nacieramy skórę ryby i oprószamy jej środek.
Krok 1 - Pieczony pstrąg z masłem czosnkowym foto
2
Masło mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekaną natką pietruszki.
Krok 2 - Pieczony pstrąg z masłem czosnkowym foto
3
Patelnię grillową rozgrzewamy,dajemy odrobinę masła i przypiekamy rybę około 2-3 minut od strony naciętej skóry
Krok 3 - Pieczony pstrąg z masłem czosnkowym foto
4
Naczynie żaroodporne delikatnie smarujemy olejem,układamy rybę i zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Na ostatnie 5 minut włączamy funkcję grill w piekarniku,ryba ładnie się zarumieni.
Krok 4 - Pieczony pstrąg z masłem czosnkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 02.02.2017 08:03
Uwielbiam taką rybkę
ilka01 01.02.2017 20:00
pyszności :)
agaK. 01.02.2017 18:17
Oj, pyszniutki:)
Konczi 01.02.2017 12:43
najlepsza rybka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak