Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi bolognese

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 ml
oliwa z suszonych pomidorów 2 łyżki
ząbki czosnku 2 szt
cebula 1 szt
papryka czerwona 1 szt
marchew 1 szt
pomidory krojone z puszki 1 szt
przecier pomidorowy 2 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
oregano
bazylia
szparagi białe 500 g
sól
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi bolognese

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej posiekana w mała kostkę cebule z dodatkiem przeciśniętego czosnku. Dodajemy mięso i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przesmażamy aż mięso zmieni kolor. W tym czasie obieramy i kroimy w drobną kostkę marchew. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy marchew, posiekaną w kostkę paprykę, pelatti oraz przecier pomidorowy. Dolewamy około 3/4 szklanki wody i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku bazylią, oregano, sola i pieprzem. Szparagi obieramy i odcinamy końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru, aż będą półmiękkie. Na talerze wykładamy szparagi, polewamy sosem bolognese i dekorujemy listkiem bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 10.02.2017 12:26
pycha aż ślinka cieknie
kloruś 02.02.2017 22:54
bardzo dziękuję :)
norweska20 31.01.2017 22:37
smakowity i apetyczny pomysł :)
Ania321 31.01.2017 22:35
ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak