Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z grzybami i mielonym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 500 g
ser żółty 15 dag
śmietana 30% 200 ml
grzyby leśne 40 dag
cebula biała 1 szt
olej do smażenia
koncentrat pomidorowy 180 ml
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
majeranek
makaron 400 g
czosnek ząbki 2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z grzybami i mielonym

Kroki postępowania

1
Świeże grzybki kroje drobno i gotuję 15 minut, po czym odcedzam.
Krok 1 - Zapiekanka z grzybami i mielonym foto
2
Na oleju podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, dwa ząbki czosnku, i mięso mielone.
Krok 2 - Zapiekanka z grzybami i mielonym foto
3
Do mięsa wrzucam ugotowane grzybki, smażę całość 10 minut, po czym dodaję przyprawy i koncentrat pomidorowy.
Krok 3 - Zapiekanka z grzybami i mielonym foto
4
Do śmietanki wsypuję starty żółty ser i wlewam pół szklanki wody, mieszam.
Krok 4 - Zapiekanka z grzybami i mielonym foto
5
Makaron w moim przypadku rurki gotuję w osolonym wrzątku do miękkości, po czym płuczę zimną wodą.
Krok 5 - Zapiekanka z grzybami i mielonym foto
6
Na koniec do naczynia żaroodpornego na przemian wykładam makaron i mięso z grzybami, na koniec zalewam sosem śmietankowym i posypuję serem żóltym, zapiekankę pieczemy 20 min. w temp. 180 st.
Krok 6 - Zapiekanka z grzybami i mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 04.02.2017 15:13
fajna zapiekanka
Stenka 31.01.2017 19:49
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak