Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Beziki kawowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier kryształ 3 miarki
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
ciepła woda 1 łyżeczka
kakao do oprószenia
szczypta soli
*Miarka = 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Beziki kawowe

Przygotowanie

Kawę zalewamy ciepłą wodą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia kawy i odstawiamy do wystygnięcia.
Schłodzone białka ( starannie oddzielone białka od żółtek ) umieszczamy w misie robota kuchennego, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać. Kiedy białka zaczną trzymać się ścian naczynia zaczynamy powoli, partiami wsypywać cukier. Stale miksując ubijamy pianę przez 6-10 minut, w zależności od posiadanego miksera. Piana bezowa powinna być bardzo gęsta, lśniąca i na widełkach powinna zachowywać swój kształt. Następnie dodajemy rozpuszczoną kawę, mieszamy. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką tylki i wyciskamy beziki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyciśnięte beziki posypujemy delikatnie kakao.
Suszymy w temperaturze 100-110 °C przez 1- 1,5 godziny. Pod koniec suszenia kontrolujemy czy są już suche w środku. Bezy studzimy na kratce, przechowujemy w metalowej puszce lub szklanym słoiku.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 03.02.2017 12:05
bardzo dobre
gusia1000 02.02.2017 00:01
wspaniale, pycha.
iziona 01.02.2017 19:22
Wspaniałe !
ania2610 01.02.2017 18:46
wspaniałe są!
Mniam 01.02.2017 13:07
Kawowych bezików jeszcze nie robiłam, ale na pewno by mi smakowały :)
bertpvd 01.02.2017 10:56
wyglądają przepysznie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak