Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni na zakwasie z złotym lnem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 350 gram
mąka żytnia pełnoziarnista 1/3 szklanki
zakwas żytni 3 łyżki
słonecznik łuskany 1/4 szklanki
złote siemię lniane 1/4 szklanki
sezam 1/4 szklanki
otręby owsiane 1/4 szklanki
płatki owsiane 1/4 szklanki
miód 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
woda letnia 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni na zakwasie z złotym lnem

Do miski wsypujemy obydwie mąki, ziarna słonecznika, lnu, sezamu , otręby i płatki owsiane, dodajemy zakwas, miód i sól. Wlewamy letnią wodę, wszystko razem mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, odstawiamy pod przykryciem na 1,5-2 godziny. Ciasto odgazowujemy, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, maczając łyżkę w zimnej wodzie wyrównujemy wierzch chleba, posypujemy ziarnami. Odstawiamy na 5 godzin do wyrośnięcia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do wyrośnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia 82 05.02.2017 19:58
Dziękuję :)
Renata9 31.01.2017 22:00
Smaczny, domowy chlebuś
Bernadeta1 31.01.2017 19:25
smakowicie się prezentuje
Łukasz15 31.01.2017 18:42
Pysznie wygląda
Lis 31.01.2017 18:33
Domowy zawsze najlepszy
jan_mag 31.01.2017 18:07
wygląda super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak