Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia zapiekana w sosie serowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 2 szt
ziemniaki 6 szt
serek topiony pieczarkowy 3 szt
czosnek 2 ząbki
szpinak 100 gr
śmietana 18 proc 1 szt
jajko 1 szt
ser kaszkawał 100 gr
masło 50 g
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia zapiekana w sosie serowym

Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, gotować w osolonej wodzie 10 minut. Cukinie pociąć w plasterki, oprószyć solą i pieprzem. Szpinak posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Ser pokroić w kostkę. Ser topiony wrzucić do blendera, wlać trochę śmietany, zmiksować. Wymieszać z resztą śmietany, szpinakiem, czosnkiem, jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką, naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć ziemniaki i cukinię, kazdą warstwę polać porcją sosu. Wierzch posypać serem. Piec 30 minut w temp 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak