Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone jabłka z marmoladą (w cieście)

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jabłka 2 sztuki soczyste i słodkie
ciasto francuskie 1/2 płata XXL
marmolada wieloowocowa 2-3 łyżeczki
cukier trzcinowy do posypania
cynamon do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone jabłka z marmoladą (w cieście)

Kroki postępowania

1
Jabłka obieramy i kroimy na pół, a następnie wycinamy gniazda nasienne (i inne niejadalne części) tworząc miejsce na marmoladę (wgłębienie).
Każdą połówkę jabłka nacinamy delikatnie nożem (nie za głęboko).
Jabłka układamy na rozwiniętym cieście francuskim, delikatnie wciskając je w ciasto. Po czym wokół każdej połówki jabłka wycinamy kształt jabłka (około 1 cm od jabłka) z ogonkiem i listkiem. Listek zdobimy drugą stroną noża.
Krok 1 - Pieczone jabłka z marmoladą (w cieście) foto
2
Następnie na chwilę odwracam każdą połówkę i nadziewamy marmoladą (około 1/2 łyżeczki na jabłko, ilość marmolady zależy od wielkości użytych jabłek). Znów kładziemy na poprzednie miejsce (marmoladą do dołu).
Krok 2 - Pieczone jabłka z marmoladą (w cieście) foto
3
Ciasto wokół jabłek ozdabiamy np. tworząc wzorki widelcem. Zabieramy nie potrzebne kawałki ciasta (skrawki).
Krok 3 - Pieczone jabłka z marmoladą (w cieście) foto
4
Wszystkie jabłka w cieście posypujemy z wierzchu cynamonem i szczyptą cukru trzcinowego.Jabłka w cieście umieszczamy ostrożnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Deser pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 25 minut. Czas zależy od soczystości jabłek.Tak przygotowane jabłka podajemy ciepłe lub zimne.Jeśli chcemy, aby nasze ciasto się bardziej zarumieniło warto je posmarować wcześniej np. białkiem (nie smarujemy jabłek).
Krok 4 - Pieczone jabłka z marmoladą (w cieście) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdalenaIC 31.01.2017 22:10
Dziękuję wszystkim :)
KORAL 31.01.2017 17:15
Fajnie wyglądają :)
Janina 31.01.2017 16:13
Świetny pomysł;))
Mniam 31.01.2017 13:39
Piękne jabłuszka :)
adelajda 31.01.2017 11:58
super pomysł
Edith85 31.01.2017 11:08
wyglądają super
justynkag 31.01.2017 10:02
Bardzo pomysłowe
V_kuchareczka 31.01.2017 10:01
Pysznie wyglądają
AZgotuj 31.01.2017 09:29
wspaniale wuglądają
RenataZ-et 31.01.2017 08:47
bardzo apetycznie wyglądają :)
Ola1984 31.01.2017 08:32
Bardzo smaczna propozycja :)
Krystyna32 31.01.2017 07:55
bardzo apetyczne
Patrycja33 31.01.2017 00:34
pyszny deserek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak