Przepis i sposób przygotowania na: Mleczny chleb pszenno - żytni Zewy
Do misy robota wlać mleko, wsypać cukier i drożdże i mieszać do rozpuszczenia się drożdży.
Potem wlać mleko, dodać mąki zmieszane z solą i mieszać hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego.
W międzyczasie wsypać siemię i wyrabiać ciasto 10 minut.
Potem misę zakryć folią spożywczą i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy podrośnie wyjąc ciasto, przełożyć do blaszki o wymiarach 20 x 10 x 6 cm wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
Spryskać wodą, posypać siemieniem i zakryć folią.
Zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 35 minut.
( na dno wstawić naczynie z wodą )
Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce.