Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleczny chleb pszenno - żytni Zewy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g typ 500
mąka żytnia 250 g typ 500
cukier 1 łyżka
mleko 300 ml letnie
drożdże suche 7 g
sól 1 łyżeczka
olej 4 łyżki
siemię lniane 3 łyżki
siemię lniane 1 łyżka do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Mleczny chleb pszenno - żytni Zewy


Do misy robota wlać mleko, wsypać cukier i drożdże i mieszać do rozpuszczenia się drożdży.
Potem wlać mleko, dodać mąki zmieszane z solą i mieszać hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego.
W międzyczasie wsypać siemię i wyrabiać ciasto 10 minut.
Potem misę zakryć folią spożywczą i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy podrośnie wyjąc ciasto, przełożyć do blaszki o wymiarach 20 x 10 x 6 cm wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
Spryskać wodą, posypać siemieniem i zakryć folią.
Zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 35 minut.
( na dno wstawić naczynie z wodą )
Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 31.01.2017 14:07
Apetyczny ten chlebek.
ZEWA 31.01.2017 12:03
Bardzo dziękuję :)
Ola1984 31.01.2017 08:34
Pyszny chlebek :)
Urszula Świeca 30.01.2017 22:05
Pyszny chlebek.))
bertpvd 30.01.2017 20:59
wspaniały chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak