Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski na parze z sosem malinowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO ;

mleko 3,2% 400 ml
drożdże 100 g
mąka pszenna 1 kg/ ok może więcej typ 500
żółtko jajek 6 szt
cukier puder 1/2 szkl
olej 1/2 szkl
konfitura malinowa 1 szkl

SOS;

maliny mrożone 2 szkl
jogurt naturalny 300 ml
syrop klonowy 6 łyżek/ jeśli nie macie -to cukie

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski na parze z sosem malinowym

CIASTO ;
Do dużej miski wlewamy letnie mleko, 1/2 szklanki mąki, 2 łyżki cukru, całość mieszamy, ma być konsystencja gęstej śmietany, zostawiamy aż zaczyn wyrośnie.

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, wyrośniety zaczyn, resztę cukru, delikatnie mikserem mieszamy, następnie dosypujemy stopniowo mąkę , zaczynamy wyrabiać ciasto ręką, aż stanie się gładkie,

Znów odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość, wałkujemy na placek 2 cm i wykrawamy koła, na środek każdego dajemy lyżeczkę konfitury, zlepiamy, układamy na blacie, do wyrośnięcia, zlepieniem w dół. znów zostawiamy na ok 30min.


W tym czasie robimy sos;

Maliny rozmrażamy, najlepiej wcześniej wyciągnąć, dodajemy jogurt, syrop i miksujemy na gładką masę.


Kluski gotujemy na parze, pod przykryciem ok 10-15min, zależy od wielkości. z tej porcji wychodzi ok 35szt dośc sporych klusek.
Uparowane polewamy sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 31.01.2017 07:05
Niam niam pyszne ,uwielbiam
Urszula Świeca 30.01.2017 22:07
Pyszne kluseczki.))
Ada-Gaba 30.01.2017 19:30
apetyczne danie
IKrakowianka 30.01.2017 17:29
wyglądają mega apetycznie!
Aleksandra/Olcia 30.01.2017 17:10
ojej ale bym jadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak