Przepis i sposób przygotowania na: Kluski na parze z sosem malinowym
Do dużej miski wlewamy letnie mleko, 1/2 szklanki mąki, 2 łyżki cukru, całość mieszamy, ma być konsystencja gęstej śmietany, zostawiamy aż zaczyn wyrośnie.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, wyrośniety zaczyn, resztę cukru, delikatnie mikserem mieszamy, następnie dosypujemy stopniowo mąkę , zaczynamy wyrabiać ciasto ręką, aż stanie się gładkie,
Znów odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość, wałkujemy na placek 2 cm i wykrawamy koła, na środek każdego dajemy lyżeczkę konfitury, zlepiamy, układamy na blacie, do wyrośnięcia, zlepieniem w dół. znów zostawiamy na ok 30min.
W tym czasie robimy sos;
Maliny rozmrażamy, najlepiej wcześniej wyciągnąć, dodajemy jogurt, syrop i miksujemy na gładką masę.
Kluski gotujemy na parze, pod przykryciem ok 10-15min, zależy od wielkości. z tej porcji wychodzi ok 35szt dośc sporych klusek.
Uparowane polewamy sosem.