Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek po poznańsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda z gotowania kiełbsy 1,5 l
marchew 2 szt
seler 1/2 szt
pietruszka 1 szt
kiełbasa biała 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
ziele angielskie 4 szt
sól
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 8 szt
cebula 1 szt
ząbek czosnku 2-3 szt
ziemniaki 6 szt
zakwas żytni 0,5 l
mąka żytnia 2 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat
jajko do podania
rzeżucha do podania

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek po poznańsku

Do wywaru z gotowania świątecznych kiełbas dodajemy umyte i obrane marchewki, pietruszkę, seler oraz obraną i nacięta w krzyż cebule, ząbki czosnku oraz kiełbasy, które zostały nam z wielkanocnego stołu. Dokładamy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujemy około 30 minut. Odcedzamy. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, kiełbasy kroimy w plasterki i wkładamy ponownie do zupy oraz dolewamy zakwas. Dwie łyżki maki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dolewamy do garnka. Gotujemy Az ziemniaki będą półmiekkie. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Serwujemy z jajkiem i rzeżuchą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 30.01.2017 21:39
bardzo dziękuję :)
Wafelek2601 30.01.2017 13:15
Smaczny obiad.
Malinka 30.01.2017 11:36
Zjadłabym ze smakiem :)
RenataZ-et 30.01.2017 10:04
bardzo lubię żurek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak