Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mintaj z pestkami dyni i fasolką szparagową

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ryba

filet z mintaja 40 dag
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
pestki dyni 2 łyżki

Fasolka

fasolka szparagowa 30 dag
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
pomidory krojone z puszki 1/2 puszki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
bazylia
oliwa 2 łyżeczki
koperek 2 łyżki

Porada

Danie dobrze smakuje z naturalnym ryżem, który gotuję w wodzie z dodatkiem soli, słodkiej papryki i dowolnych ziół.

Przepis i sposób przygotowania na: Mintaj z pestkami dyni i fasolką szparagową

Filety rybne opłukać i oszuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać mintaja solą i pieprzem i odstawić na ok 1h.
Fasolkę szparagową (może być mrożona) przełamać na pół. Ja użyłam żółtej i zielonej. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę i czosnek - chwilę podsmażyć doprawiając pieprzem i solą. Gdy cebula się zeszkli dodać fasolkę szparagową i smażyć ok 5 min. Po tym czasie dodać pomidory, drobno posiekany koperek oraz ok 1 łyżeczki bazylii. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Fasolkę dusić jeszcze ok 2-3 min.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180*.
Do płaskiego naczynia do pieczenia wyłożyć fasolkę a na nią ułożyć kawałki ryby, które należy posypać pestkami dyni.
Potrawę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak