Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki wołowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki 900 gram flaków wołowych
rosół wołowy 3 litry
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler kawałek
por kawałek
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Przyprawa do flaków klasyczna Prymat do smaku
sól do smaku
przyprawa uniwersalna do smaku
majeranek do smaku
masło 3 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki wołowe

Kroki postępowania

1
Flaki przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, odcedzamy.
Krok 1 - Flaki wołowe foto
2
Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych, pora kroimy w pół plastry. W rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy warzywa, dusimy na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie, doprawiamy jarzynką.
Krok 2 - Flaki wołowe foto
3
Do garnka wlewamy rosół wołowy, zagotowujemy, dodajemy obgotowane flaki, gotujemy 5 minut, dodajemy warzywa, gotujemy kolejne 5 minut. Flaki zagęszczamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Na patelni roztapiamy pozostałe masło, dodajemy obydwie papryki, chwilę podsmażamy ciągle mieszając, dodajemy do flaków. Doprawiamy do smaku przyprawą do solą, flaków, dodajemy roztarty w dłoni majeranek.
Krok 3 - Flaki wołowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia 82 30.01.2017 21:47
Dziękuję :)
Łukasz15 29.01.2017 20:20
Wyglądają pysznie
Krzysztof15 29.01.2017 19:21
bardzo lubię
adelajda 29.01.2017 19:14
mój mąż bardzo lubi
marzut 29.01.2017 19:03
Fajne danie
Marta1986 29.01.2017 17:43
pysznosci mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak