Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowo - śmietankowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt ciemny 1 szt
jajko 7 szt
mąka tortowa 1 i 1/4 szkl
kakao 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
cukier 1 i 1/4 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
sól szczypta
krem czekoladowy
czekolada mleczna 200 gr
gorzka czekolada 200 gr
śmietana 30% 500 ml
śmietanka 2 pacz. Śnieżka
Krem:
śmietana 30% 600 ml
fix do śmietany 2 paczuszki
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki (rozpuszczona)
gorąca woda 1/4 szkl
dżem porzeczkowy 1 słoik ( czarna porzeczka)
rurki wafelkowe 2 pacz (czekoladowe)
dekoracja

Porada

Aby kwiatki z masy cukrowej nam sie nie rozpuszczały w kremie śmietankowym maczamy końcówki w rozpuszczonej białej czekoladzie.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo - śmietankowy

1. Białka oddzielić od żółtek .Białka ubić na sztywną piane z dodatkiem szczypty soli dodając żółtka na przemian z cukrem, mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia sodą i kakao,delikatnie połączyć z masą jajeczną.Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia .Piec około 40 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 170 stopni.Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty,każdy nasączamy wodą z cukrem i sokiem z cytryny. 2. Krem czekoladowy - czekolady rozpuścić w podgrzanej kremówce rozpuszczone i ostudzone czekolady wkładamy na noc do lodówki.Następnie wsypać śmietanki śnieżki i zmiksować.Krem włożyć na 15 min. do lodówki do schłodzenia. 3. Krem śmietankowy - Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy .Cześć śmietany delikatnie zmiksować z rozpuszczoną żelatyną dodając partiami resztę śmietany. 4. Spodni blat po nasączeniu smarujemy dżemem ,nakładamy część kremu czekoladowego ,nakładamy drugi blat nasączamy, smarujemy dżemem nakładamy krem śmietankowy ( część zostawiamy do dekoracji ) ,nakładamy trzeci blat dociskamy formując tort .Cały tort smarujemy kremem czekoladowym, boki obkładamy rurkami czekoladowymi obwiązujemy wstążką ,dekorujemy według swojego uznania u mnie udekorowany jest kremem śmietankowym,różyczkami i listkami z masy cukrowej ( mojego wykonania) oraz perełkami . 5. .Końcówki różyczek i listków zamaczam w rozpuszczonej białej czekoladzie ,aby sie masa nie roztopiła .Tort wkładam do lodówki na kilka godzin ,najlepiej na całą noc .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 29.01.2017 19:27
pięknie się prezentują te Twoje torciki, super
halina17 29.01.2017 17:51
Pyszny tort
Agnieszka Hamulczuk 29.01.2017 17:00
TORT WYGLADA SUPER...
Patrycja33 29.01.2017 16:21
wygląda cudnie, a smakuje na pewno jeszcze lepiej :)
mirosława4 29.01.2017 14:54
piękny torcik
Bożena Matuszczyk 29.01.2017 13:54
Dziękuję Wszystkim za miłe komentarze.;)
Konczi 29.01.2017 13:02
Pysznie wygląda :)
Franciszek 29.01.2017 12:20
ładny tort
Madzai 29.01.2017 11:47
Pyszności :) mniam!
Bożena Matuszczyk 29.01.2017 11:43
Dziękuję Wszystkim za miłą opinie;)
gosia56 29.01.2017 10:28
super torcik;)
Edith85 29.01.2017 09:54
Pięknie wygląda
Urszula Świeca 29.01.2017 09:08
Wspaniały torcik.))
Agnieszka-87-25 29.01.2017 08:25
fajny torcik
gusia1000 29.01.2017 00:59
Pyszny tort.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak