wieniec z wiśniami

wieniec z wiśniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie bez pestek

    500 g
  • masło

    250 g
  • cukier

    250 g
  • jajka

    4
  • mąka

    500 g
  • proszek do pieczenia

    1 opakowanie
  • mleko

    200 ml
  • czekolada

    100 ciemna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać sól i pojedynczo jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy łyżką na zmianę z mlekiem. Na końcu dodać kawałki czekolady. Formę do wieńców dokładnie nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Nałożyć 1/3 ciasta a na ciasto wsypać połowę wiśni przykryć kolejną 1/3 ciasta i znów wiśnie. Na wierzch wylać resztę ciasta i rozsmarować. Piec w 200 stopniach ok. 60 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Barbara55

05.01.2012 15:13
nazwa żle mi się kojarzy

kielcok1

24.11.2011 15:55
smaczne

Krzysztof42

21.09.2010 13:58
ciekawy wieniec

Przemek4

22.07.2010 21:03
Fajny musi byc ten wieniec

SmacznaPyza

23.05.2010 10:28
czy wiśnie mają być surowe czy z kompotu?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat