Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wieniec z wiśniami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie bez pestek 500 g
masło 250 g
cukier 250 g
jajko 4
mąka 500 g
proszek do pieczenia 1 opakowanie
mleko 200 ml
czekolada 100 ciemna

Przepis i sposób przygotowania na: wieniec z wiśniami

Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać sól i pojedynczo jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy łyżką na zmianę z mlekiem. Na końcu dodać kawałki czekolady. Formę do wieńców dokładnie nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Nałożyć 1/3 ciasta a na ciasto wsypać połowę wiśni przykryć kolejną 1/3 ciasta i znów wiśnie. Na wierzch wylać resztę ciasta i rozsmarować. Piec w 200 stopniach ok. 60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara55 05.01.2012 15:13
nazwa żle mi się kojarzy
kielcok1 24.11.2011 15:55
smaczne
Krzysztof42 21.09.2010 13:58
ciekawy wieniec
Przemek4 22.07.2010 21:03
Fajny musi byc ten wieniec
SmacznaPyza 23.05.2010 10:28
czy wiśnie mają być surowe czy z kompotu?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak