Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierożki z warzywami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 300 g
masło 120 g
sól 1 łyżeczka
jajko 1 szt
ocet 1 łyżka
woda 80 ml

Farsz

fasola czerwona z puszki 1 puszka
cebula 1 szt
papryka czerwona 1 szt
kukurydza 0,5 puszki
olej 1/3 szkl
sól i pieprz do smaku
papryka słodka i ostra do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierożki z warzywami

Mąkę z masłem, szczyptą soli, jajkiem roztrzepanym z wodą i octem zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki.

Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulkę z czosnkiem, dodajemy pokrojoną drobno paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę smażymy i studzimy. Odsączoną z zalewy fasolę blendujemy na niezbyt gładką masę. Dodajemy warzywa z patelni razem z olejem oraz kukurydzę, dokładnie mieszamy i doprawiamy.

Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy koła i nadziewamy warzywnym farszem.

Zlepiamy, smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

W temp. 180 stopni pieczemy kilka minut, do zarumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 28.01.2017 20:46
Fajna propozycja
jagoda5913 28.01.2017 16:39
fajny pomysł
RenataZ-et 28.01.2017 16:11
smakowite :)
Wiesława1 28.01.2017 14:19
Pyszne danie
Futka 28.01.2017 13:47
Cudowne i bardzo smakowite pierożki :)
tobi1989 28.01.2017 13:30
Wspaniałe :)
Małgorzata92 28.01.2017 12:57
Pyszności :)
Lis 28.01.2017 12:45
Bardzo smakowite:)
Wacław 28.01.2017 12:31
pyszna propozycja :-)
adelajda 28.01.2017 11:45
dobre pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak