Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z pigwowca bez gotowania i pasteryzowania
Syrop z pigwowca bez gotowania i pasteryzowania jest szybki i prosty w przygotowaniu. Wystarczą tylko owoce pigwowca i cukier! Co ciekawe, by uzyskać naturalny sok z tego owocu nie musicie rozgniatać ich za pomocą tłuczka czy blendować. Owoce w połączeniu z cukrem wypuszczą naturalny sok, który będzie dodatkiem do napoi czy deserów. Gotowy syrop z pigwowca bez gotowania i pasteryzowania można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku i należy go spożyć do kilku tygodni.
1. Owoce pigwy lub pigwowca umyć, oczyścić z nasion.
2. Pokroić na kawałki. Umieścić w słoiku, zasypać cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu mieszać.
3. Zakręcic słoik i przechowywać w lodówce. Podawać jako dodatek do herbaty.