Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z pigwowca bez gotowania i pasteryzowania

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Syrop z pigwowaca bez gotowania i pasteryzowania to szybki przepis na przygotowanie soku idealnego do herbaty czy lemoniady.

Składniki:

pigwa 400 gram
cukier 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z pigwowca bez gotowania i pasteryzowania

Syrop z pigwowca bez gotowania i pasteryzowania jest szybki i prosty w przygotowaniu. Wystarczą tylko owoce pigwowca i cukier! Co ciekawe, by uzyskać naturalny sok z tego owocu nie musicie rozgniatać ich za pomocą tłuczka czy  blendować. Owoce w połączeniu z cukrem wypuszczą naturalny sok, który będzie dodatkiem do napoi czy deserów. Gotowy syrop z pigwowca bez gotowania i pasteryzowania można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku i należy go spożyć do kilku tygodni. 

1. Owoce pigwy lub pigwowca umyć, oczyścić z nasion.

2. Pokroić na kawałki. Umieścić w słoiku, zasypać cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu mieszać.

3. Zakręcic słoik i przechowywać w lodówce. Podawać jako dodatek do herbaty.

Sprawdźcie inne przepisy na przetwory z pigwy i cieszcie się smakiem i aromatem tych lekko cytrusowych pyszności! 

Przepis na pigwę do herbaty

Przepis na dżem z pigwy i pomarańczy 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 29.01.2017 16:05
Warto na zimę robić taki syrop.Jest bardzo zdrowy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak