Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z nadzieniem makowo-kokosowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ CIASTO drożdżowe

mąka pszenna 1 kg
cukier 100 g
jajko średnie
żółtko jajek 5 szt.
drożdże świeże 100 g
mleko 1/2 litra
olej 90 ml
cukier waniliowy 2 łyżki
spirytus 1 kieliszek
olej do smażenia

~ MASA makowa

mak 150-200 g
mleko kokosowe 1 puszka
cukier puder do smaku
mąka kokosowa 1-2 łyżki

~ LUKIER

cukier puder 1,5 szkl.
cukier waniliowy 1 op.
woda gorąca

Porada

Nadziewać pączki za pomocą szprycy, póki są jeszcze dość gorące. Polać lukrem waniliowym, posypać suchym makiem i odstawić do ostygnięcia. *Mak do nadzienia dobre jest zmielić, ale zapomniałam ;)

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z nadzieniem makowo-kokosowym

~ CIASTO drożdżowe:

Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki przygotować zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce na 15-30 minut.

Do zaczynu dodać jajko, olej, żółtka, resztę cukru i spirytus, wymieszać dokładnie. Dodać mąkę i zarobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte podzielić na mniejsze na porcje, rozwałkować na grubość 1,5 cm i wyciąć krążki. Ułożyć na blacie podsypanym mąką, nakryć i pozostawić do wyrośnięcia na 15-25 min.

W szerokim garnku rozgrzać olej albo olej z dodatkiem smalcu.
Do nagrzanego wkładać po kilka pączków - smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone wyjąć na ręczniki papierowe i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

~ MASA makowa:

Mak zalać mlekiem kokosowym i doprowadzić do wrzenia. Podgrzewać kilka minut na małym ogniu, a następnie posłodzić, nakryć i odstawić na pół godziny do spęcznienia. Dodać niewielką ilość mąki kokosowej do zagęszczenia całości. Ostudzić i schłodzić.

~ LUKIER waniliowy:

Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym i dodać niewielką ilość gorącej wody, po czym mieszać do uzyskania gładkiego gęstego lukru.

Nadziewać pączki za pomocą szprycy, póki są jeszcze mocno ciepłe.
Polać lukrem waniliowym, posypać suchym makiem i odstawić do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 29.01.2017 10:33
ciekawe nadzienie
Ola1young 28.01.2017 20:01
fajne nadzienie :)
gusia1000 28.01.2017 00:16
To coś pode mnie.
wwwiolka 27.01.2017 21:30
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak