Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne skrzydełka w marynacie miodowej

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

skrzydełka kurczaka 12 szt
miód płynny 2 łyżki
sos sojowy 3 łyżki
śliwowica 2 łyżki
rosół 1 szkl
cukier 1 łyżka
olej 2-3 łyżki
imbir 3-4 cm (kawałek)
mąka 2 łyżki

Marynata

olej 2 łyżki
ketchup pikantny 2 łyżki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 opakowanie
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1/3 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/3 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 płaska łyżeczka

Dodatkowo

potrzebne akcesoria kuchenne wok lub głęboka patelnia

Porada

Zamiast śliwowicy możemy dać pół szklaneczki białego wina.

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne skrzydełka w marynacie miodowej

Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy, odcinamy końcówki. Wkładamy na 10 minut do wrzątku. Wyjmujemy i studzimy.
Składniki na marynatę mieszamy i wkładamy do niej skrzydełka na minimum 2 godziny, ale najlepiej na całą noc.
W woku rozgrzewamy olej , dodajemy łyżkę cukru, a gdy zbrązowieje wkładamy skrzydełka obtoczone w mące. Dodajemy imbir starty na grubych oczkach i sos sojowy, smażymy 8-10 minut, od czasu do czasu mieszamy i odwracamy skrzydełka.
Dolewamy rosół, śliwowicę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 15-20 minut. Potem dodajemy miód i dusimy bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Na koniec możemy doprawić solą jeśli trzeba. Podajemy z ryżem i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anulka69 04.02.2017 09:34
pycha robię podobne
adelajda 27.01.2017 21:22
Za skrzydełkami nie przepadam , takich chętnie spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak