Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z kurczaka z szafranowym ryżem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 2
ser mimolette 150 g
bazylia świeża
ryż jaśminowy 150 g
masło klarowane
Szafran nitki Prymat 1 opakowanie
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z kurczaka z szafranowym ryżem

Kroki postępowania

1
Piersi kurczaka umyć, usunąć błonki i delikatnie rozklepać. Ser pokroić na paski, a liście bazylii umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Kawałki piersi oprószyć solą i pieprzem i na środek każdego ułożyć ser i liście bazylii. Filety zawinąć w rulon i zamknąć wykałaczką.
Krok 1 - Roladki z kurczaka z szafranowym ryżem foto
2
Każdą z roladek przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu po 1 minucie z każdej strony, przełożyć na blachę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut. Roladki z zewnątrz mają być chrupiące, a w środku miękkie.
Krok 2 - Roladki z kurczaka z szafranowym ryżem foto
3
Przygotować ryż: do wrzącej, osolonej wody wsypać odmierzoną ilość ryżu, dodać nitki szafranu i gotować do momentu, aż ryż będzie al dente. Danie podawać z mixem sałat z bazyliowym dressingiem.
Krok 3 - Roladki z kurczaka z szafranowym ryżem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak