Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kaczki w majeranku

4.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na chrupiącą pierś z kaczki w majeranku. Podana z ulubioną surówką jest pysznym obiadem. Proporcje przepisu na obiad dla 4 osób.

Składniki:

pierś z kaczki 4 sztuki
Czosnek staropolski Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
olej 1 łyżka

Porada

Przed podaniem i krojeniem pozwól mięsu chwilę odpocząć.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kaczki w majeranku

Pierś z kaczki jest pyszna, jeśli odpowiednio ją doprawimy i usmażymy. Grubą skórę dobrze jest naciąć i wytopić z niej tłuszcz. po smażeniu, aby mięso doszło w środku wstawiamy je na kilka minut do piekarnika. 

Kroki postępowania

1
Piersi dokładnie umyć, naciąć skórkę "w kratkę" uważając, aby nie przeciąć mięsa. Natrzeć czosnkiem staropolskim, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem.

Przyprawy wklepać, po czym kaczkę odstawić na kilka godzin do lodówki.

Krok 1 - Pierś z kaczki w majeranku foto
2
Po tym czasie mięso smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu zaczynając od strony, po której znajduje się skórka.
Krok 2 - Pierś z kaczki w majeranku foto
3
Smażyć około 7-8 i przewrócić na drugą stronę.

Krok 3 - Pierś z kaczki w majeranku foto
4
Potem przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec jeszcze przez kilkanaście minut.
Krok 4 - Pierś z kaczki w majeranku foto
5

Podawać z ulubioną surówką. Kaczka świetnie smakuje z kapustą czerwoną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

graga 03.10.2023 17:15
Wszystkie Pana programy i Pana poczucie humoru bardzo mi się podobają są dość proste i bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak