Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hiszpanska zupa krewetkowa z chorizo

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

krewetki 200 g
bulion 1 l
cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
seler naciowy 3 łodygi
pomidor 2 szt
papryka czerwona 1 szt
oliwa
wino różowe 1 kieliszek
chorizo 100 g
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Szafran nitki Prymat
natka pietruszki
cytryna

Przepis i sposób przygotowania na: Hiszpanska zupa krewetkowa z chorizo

Krewetki obieramy z pancerzy i odrywamy głowy, wypłukujemy wnętrzności. Głowy i skorupy zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut a następnie odcedzamy. jeśli płyn zbyt bardzo się zredukował możemy dodać nieco wody. Na oliwie z oliwek szklimy posiekana w kostkę cebulę, następnie dokładamy czosnek i posiekany seler naciowy a po kilku minutach obrane ze skórki i pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz paprykę w paski. Przykrywamy pokrywkę i dusimy około 7-8 minut. Warzywa przekładamy do przecedzonego wywaru i dodajemy kieliszek wina, pokrojone w dużą kostkę chorizo oraz dużą szczyptę szafranu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Na końcu dodajemy obrane krewetki i gotujemy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy do smaku, solą, świeżo mielonym pieprzem i cytryną. Podajemy udekorowane natka pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 29.01.2017 19:28
bardzo dziękuję :)
jan_mag 27.01.2017 10:44
Pyszna propozycja na smaczny obiad :)
Ewelina1991 27.01.2017 09:19
fajny przepis
Agnieszka-87-25 27.01.2017 08:02
wspaniała zupa
Iwusia 26.01.2017 23:59
wspaniała zupka, zjadłabym taką :)
justynkag 26.01.2017 22:57
Chętnie bym spróbowała
ilka01 26.01.2017 22:52
ciekawa propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak