Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki-świnki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 20 g
mleko 300 ml
cukier 1 łyżeczka
mąka pszenna 500 g
masło 50 g
sól 1 łyżeczka
żółtko jajek 1
słonecznik łuskany 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki-świnki

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzewamy jednakże nie może ono być zbyt gorące, do mleka dodajemy drożdże i cukier i wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Bułki-świnki foto
2
Następnie dodajemy mąkę, sól i masło i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Krok 2 - Bułki-świnki foto
3
Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 h.
Krok 3 - Bułki-świnki foto
4
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.1 cm i szklanką wykrawamy koła.
Krok 4 - Bułki-świnki foto
5
Kieliszkiem wykrawamy mniejsze koła, które posłużą jako ryjki świnek, formujemy też uszy (może to być 1/4 mniejszego koła). Ryjki i uszy doczepiamy smarując je roztrzepanym żółtkiem. Z ziaren słonecznika robimy oczy i dekorujemy noski świnkom. Tak przygotowane świnki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
Krok 5 - Bułki-świnki foto
6
Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok.20 minut.
Krok 6 - Bułki-świnki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 28.01.2017 01:25
Jakie urocze :)
Stenka 26.01.2017 19:59
super wyglądają
cukiereczek 26.01.2017 19:28
ależ zabawne i apetyczne
agnieszka214 26.01.2017 18:13
fajny pomysł wyglaja super
Aleksandra/Olcia 26.01.2017 17:47
też takie robiłam,świetny efekt
Wacław 26.01.2017 16:32
Apetyczne te "świnki " :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak