Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki cynamonowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
drożdże suche 5 g
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1
cukier brązowy 3 łyżki
jajko 1
roztopione masło 50 g
mleko ciepłe 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
rodzynki 100 g
Cynamon cały Prymat
aromat rumowy
masło do wysmarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki cynamonowe

Kroki postępowania

1
W misie wymieszać mąkę z drożdżami, dodać cukier, Cukier z prawdziwą wanilią, szczyptę soli, masło, mleko i jajko. Ciasto miksować albo wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Krok 1 - Bułeczki cynamonowe foto
2
Po podwojeniu objętości ciasto przełożyć na posypaną mąka stolnicę, rozwałkować na placek i oprószyć świeżo startym cynamonem, posypać rodzynkami i skropić aromatem rumowym. Placek zawinąć w roladę, a następnie kroić plastry o grubości ok 2 cm.
Krok 2 - Bułeczki cynamonowe foto
3
Tortownicę wysmarować masłem i układać do niej porcje ciasta (powinny się zlepić), a podczas pieczenia urosnąć i połączyć się. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec ok 20-30 minut.
Krok 3 - Bułeczki cynamonowe foto
4
Gotowe bułeczki odrywać od całości, a przed podaniem, gdy wystygną, można wedle uznania polukrować.
Krok 4 - Bułeczki cynamonowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak