Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z serem (długo świeże)

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ CIASTO

mąka pszenna 600 g
drożdże suche 7 g
cukier do smaku
masło 75-80 g
ziemniaki ugotowane tłuczone 1 szkl.
mleko 500 ml

~ SER

serek śmietankowy 500 g
budyń waniliowy 1/2 op.
cukier puder do smaku
żółtko jajek 2-3 szt.
śmietana gęsta

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z serem (długo świeże)

Z mąki, cukru, suchych drożdży, rozpuszczonego masła, ciepłego mleka i przeciśniętych przez pralkę ziemniaków zagnieść miękkie elastyczne ciasto.
Nakryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
Ponownie zagnieść i formować niewielkie placuszki - układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

W międzyczasie zmiksować twaróg śmietankowy, żółtka, cukier puder i sypki budyń.

Na środku każdego placka odcisnąć krążek dnem szklanki i wypełnić niewielką porcją przygotowanego sera.
Nakryć i odstawić do wyrośnięcia.

Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki wkoło sera mlekiem albo śmietaną.

Piec do zrumienienia w temp. 170-180*C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak