Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczany omlet

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
mąka 8 dag
jajko 1 szt
cebula biała 2 szt
tłuszcz 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki 1 łyżka/może być też szczypiorek
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczany omlet

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować i zmielić. Dodać jajko, mąkę, przyprawy do smaku i zieleninę. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu, połączyć z masą ziemniaczaną i wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przełożyć omlet, formując gruby placek. Po zrumienieniu za pomocą talerza obrócić na drugą stronę i dopiec na złoty kolor. Podawać z maślanką lub z kwaszoną zasmażaną kapustą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak