Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 250 gr
masło 25 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
żółtko jajek 4-5 szt
smietana 18% 3-4 łyżki
cukier puder 100 gr do posypania
olej rzepakowy 300 ml do smażenia
spirytus 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, masło i posiekać nożem. Wbić żółta i wymieszać. Dodać śmietanę i spirytus lub ocet.
Krok 1 - Faworki  foto
2
Wyrobić szybko elastyczne ciasto i wałkiem uderzać aby napowietrzyć cisto. Włożyć do lodówki na 1/2 godziny przykryte ściereczką aby nie wyschło.
Krok 2 - Faworki  foto
3
Wyjąć ciasto i rozwałkować.
Krok 3 - Faworki  foto
4
Pociąć na paski o szerokości 3 cm i długości około 10 cm.
Krok 4 - Faworki  foto
5
W środku każdego paska robimy nacięcie i przekładamy jeden koniec paska, aby uformować faworki.
Krok 5 - Faworki  foto
6
Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor z obu stron. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby wsiąkły resztki tłuszczu. Osączone posypujemy cukrem pudrem.
Krok 6 - Faworki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 27.01.2017 00:51
dobre do kawy
halina17 25.01.2017 17:12
Dobre faworki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak