Lasagne z sezonową sałatą z oliwą z oliwek

Lasagne z sezonową sałatą z oliwą z oliwek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • makaron lasagne

    12 płatów
  • cebula czerwona

    1 szt
  • marchew karotka

    2 szt
  • seler naciowy

    2 łodygi
  • czosnek

    1 ząbek
  • Mięso mielone wieprzowe/wołowe

    500 g
  • pulpa pomidorowa

    500 ml
  • czerwone wino (opcjonalnie)

    100 ml
  • ser parmezan

    100 g
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku
  • sól morska

    do smaku

beszamel

  • masło 82%

    2 łyżki
  • mąka

    3 łyżki (kopiate)
  • mleko 2 %

    500 ml
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • pieprz biały Prymat

    do smaku
  • sól morska Prymat

    do smaku

Sałata

  • rukola

    150 g
  • roszponka

    150 g
  • pomidory cherry

    200 g
  • sos sałatkowy francuski Prymat

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Lasagne z sezonową sałatą z oliwą z oliwek
Cebulę posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Seler naciowy pokroić w drobną kostkę, a marchew zatrzeć na tarce. W dużym rondlu rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę, dodać czosnek, seler i marchew i przesmażyć.
Krok 2 - Lasagne z sezonową sałatą z oliwą z oliwek
Na patelni na łyżce oliwy partiami obsmażać mięso mielone i przekładać do warzyw. Wymieszać, wlać wino i pogotować przez chwilę na większym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień, dodać pomidory i powoli dusić, od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Lasagne z sezonową sałatą z oliwą z oliwek
Następnie przygotować beszamel – w garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Do mieszanki stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając, by gęstniejący sos był elastyczny i gładki. Doprawić do smaku solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową.
Krok 4 - Lasagne z sezonową sałatą z oliwą z oliwek
Przygotować naczynie żaroodporne – formę wysmarować odrobiną masła, a następnie cienką powłoką beszamelu. Ułożyć płaty makaronu, sos boloński i beszamel. Czynność powtórzyć, a wierzchnią warstwę beszamelu obficie posypać tartym Parmezanem.
Krok 5 - Lasagne z sezonową sałatą z oliwą z oliwek
Lasagne zapiekać około 45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (po 30 minutach przykryć folią aluminiową, by wierzch lasagne nie spiekł się).
Lasagne podawać z mixem rukoli, roszponki i pomidorków cherry skropionych Sosem sałatkowym francuskim Prymat.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wacław

25.01.2017 18:42
pyszne danie,ładnie podane :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat