Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne z sezonową sałatą z oliwą z oliwek

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

makaron lasagne 12 płatów
cebula czerwona 1 szt
marchew karotka 2 szt
seler naciowy 2 łodygi
czosnek 1 ząbek
Mięso mielone wieprzowe/wołowe 500 g
pulpa pomidorowa 500 ml
czerwone wino (opcjonalnie) 100 ml
ser parmezan 100 g
olej rzepakowy 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

beszamel

masło 82% 2 łyżki
mąka 3 łyżki (kopiate)
mleko 2% 500 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Sałata

rukola 150 g
roszponka 150 g
pomidory cherry 200 g
Sos sałatkowy francuski vinaigrette Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z sezonową sałatą z oliwą z oliwek

Kroki postępowania

1
Cebulę posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Seler naciowy pokroić w drobną kostkę, a marchew zatrzeć na tarce. W dużym rondlu rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę, dodać czosnek, seler i marchew i przesmażyć.
Krok 1 - Lasagne z sezonową sałatą z oliwą z oliwek foto
2
Na patelni na łyżce oliwy partiami obsmażać mięso mielone i przekładać do warzyw. Wymieszać, wlać wino i pogotować przez chwilę na większym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień, dodać pomidory i powoli dusić, od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Lasagne z sezonową sałatą z oliwą z oliwek foto
3
Następnie przygotować beszamel – w garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Do mieszanki stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając, by gęstniejący sos był elastyczny i gładki. Doprawić do smaku solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową.
Krok 3 - Lasagne z sezonową sałatą z oliwą z oliwek foto
4
Przygotować naczynie żaroodporne – formę wysmarować odrobiną masła, a następnie cienką powłoką beszamelu. Ułożyć płaty makaronu, sos boloński i beszamel. Czynność powtórzyć, a wierzchnią warstwę beszamelu obficie posypać tartym Parmezanem.
Krok 4 - Lasagne z sezonową sałatą z oliwą z oliwek foto
5
Lasagne zapiekać około 45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (po 30 minutach przykryć folią aluminiową, by wierzch lasagne nie spiekł się).
Lasagne podawać z mixem rukoli, roszponki i pomidorków cherry skropionych Sosem sałatkowym francuskim Prymat.
Krok 5 - Lasagne z sezonową sałatą z oliwą z oliwek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 25.01.2017 18:42
pyszne danie,ładnie podane :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak