Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

polędwiczki marynowane

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso-marynata

polędwica wieprzowa 2 szt po 500g
sok z cytryny 1/2 szt.
miód płynny 2 łyżki
oliwa 3 łyżki
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżki
czosnek 2 ząbki
sól i pieprz do smaku
cebula 1 szt

dodatki

cytryna 2 szt.
jabłka 2 szt. duże
masło 2 łyżki
miód płynny 2 łyżki
cebula biała 2 szt.
cebula czerwona 1 szt
sól i pieprz do smaku
rozmaryn świeży 1 łyżka
czosnek w oleju z ziołami 6 ząbków

Porada

Wart podlać polędwiczki calvadosem. Smak dania odmienisz dodając gruszki. Jabłka możesz wcześniej skarmelizować na patelni

Przepis i sposób przygotowania na: polędwiczki marynowane

Kroki postępowania

1
Polędwiczki pokrój tak aby otrzymać 8 kawałków i zamarynuj w przeciśniętym czosnku i pozostałych składnikach marynaty wraz z pokrojona cebulką
Krok 1 - polędwiczki marynowane foto
2
Jabłka oczyść z gniazd nasiennych i razem z cytrynami i cebulkami pokrój na ósemki.
Krok 2 - polędwiczki marynowane foto
3
Na patelni rozgrzej masło i obsmaż na nim polędwiczki na rumiano z obu stron
Krok 3 - polędwiczki marynowane foto
4
Na dno żaroodpornego naczynia lub brytfanny włóż jabłka, cytryny, cebulki i ułóż na tym polędwiczki. Na patelnię po smażeniu wlej trochę wody ew. wina i przelej ten płyn z ,,czyszczenia patelni" do polędwiczek. Polędwiczki polej miodem, dodaj pozostałe składniki i piecz w nagrzanym do 200st. piekarniku przez 10 min. potem zmniejsz temperaturę do 160 i piecz do miękkości. Podawaj z purre ziemniaczanym i dowolnymi surówkami
Krok 4 - polędwiczki marynowane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 25.01.2017 14:43
pyszne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak