Makaron zapiekany ze szpinakiem i boczniakami

Makaron zapiekany ze szpinakiem i boczniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne lub świderki

    300 g
  • boczniaki

    200 g
  • szpinak świeży

    500 g
  • czerwone cebule

    2 szt.
  • ząbki czosnku

    2 szt.
  • masło

    3 łyżki
  • oliwa z oliwek

    4 łyżki
  • śmietana 30%

    100 ml
  • ser żółty

    100 g
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • sól ziołowa

  • pomidory suszone Smak

    6 szt.
  • pieprz biały mielony

    1/2 łyżeczki
  • przyprawa do dań z makaronu

    3 łyżki
  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Boczniaki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę, a ser zetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać umyty szpinak oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Na drugiej patelni podsmażyć na oleju boczniaki i doprawić solą, dodać do szpinaku i wymieszać. Śmietanę połączyć z serem (niewielką ilość sera odłożyć do posypania), doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą ziołową i białym pieprzem. W dużym naczyniu połączyć makaron z przygotowanymi składnikami, wlać śmietanę z serem i wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałym serem, przykryć i wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

28.09.2017 09:08
Bardzo smaczne i kuszące danie;)

bietka

26.09.2017 20:25
wygląda bardzo apetycznie :)

Agnieszka-87-25

13.05.2017 07:25
danie tak szykownie podane ze nia da się odmówic zeby takiego nie zjeść

dominique

08.02.2017 14:17
Muszę wypróbować!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat