Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z cebuli

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula czerwona 1 kg
ocet balsamiczny 100 ml
cukier brązowy 7 łyżek
oliwa 4 łyżki
woda 200 ml
wino czerwone 100 ml
sos sojowy 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z cebuli

Cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i trochę soli i dusić na małym ogniu około 15 minut. Cebula musi zmięknąć, dodać do niej cukier, dusić do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać wodę i wino. Dalej dusić na małym ogniu aż płyn się zredukuje, mniej więcej godzinę, mieszając od czasu do czasu. Dodać ocet balsamiczny i podgotować jeszcze około 10 minut, by płyn się zredukował i powstał gęsty sos. Na koniec dodać sos sojowy i doprawić solą i pieprzem. Stosować jako dodatek do mięs lub wędlin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 24.01.2017 21:00
takiej nie jadłam
bertpvd 24.01.2017 20:35
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak