Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z serem i jarmużem

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1,5 szklanki mąki poznańskiej
pół szklanki gorącej wody
1 łyżka oleju
200 g białego sera (ja żyłam półtłustego)
300 g jarmużu
3/4 szklanki wody (do gotowania jarmużu)
1 cebula
2 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serem i jarmużem

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je ściereczką.
Jarmuż myjemy, pozbywamy się twardych łodyg, drobno szatkujemy (polecam wspomóc się robotem kuchennym). Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i rozdrobniony czosnek, dodajemy jarmuż, smażymy 3 minuty. Po tym czasie wlewamy wodę i podgotowujemy jarmuż (na średnim ogniu, do maksymalnego odparowania wody). Jarmuż studzimy, dodajemy do niego ser, doprawiamy solą, gałką muszkatołową i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 2 mm. Jeżeli się klei do blatu, można podsypać odrobiną mąki. Szklanką wycinamy kółka z ciasta i nakładamy po pełnej łyżeczce farszu. Zlepiamy dokładnie brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, około 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z jogurtem naturalnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 24.01.2017 18:58
Smaczne pierożki :)
ilka01 24.01.2017 18:07
moje smaki :)
Madzai 24.01.2017 18:05
Fajnie pierożki
halina17 24.01.2017 17:01
Dobre pierogi.
ania2610 24.01.2017 17:01
bardzo dobre!
Mniam 24.01.2017 16:52
Lubię takie połączenia, pyszne pierogi :)
Ania321 24.01.2017 16:22
pyszne pierożki :)
adelajda 24.01.2017 15:11
Dobre pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak