Sernik z musem ze świeżej żurawiny

Sernik z musem ze świeżej żurawiny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • ciastka zbożowe

    120 g
  • orzechy włoskie

    40 g
  • masło

    30 g- rozpuszczone

Masa serowa

  • twaróg zmielony

    600 g
  • śmietana 18 proc

    300 g
  • cukier

    200 g
  • jajka

    4 szt
  • żółtka

    1 szt
  • skórka pomarańczowa

    otarta z 1 pomarańczy
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    3 łyżki

Mus żurawinowy

  • żurawina

    300 g
  • cukier

    100 g
  • skórka pomarańczowa

    otarta z 1 pomarańczy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik z musem ze świeżej żurawiny
Wszystkie składniki spodu umieścić w malakserze. Zmielić na masę o konsystencji mokrego piasku.
Dno okrągłej blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
Wysypać masę, wyrównać i docisnąć łyżką.
Piec ok. 15 min w temp. 175 st- do zezłocenia.
Krok 2 - Sernik z musem ze świeżej żurawiny
Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misie. Zmiksować tylko do połączenia składników ( jak najkrócej). Masę wylać na spód.
Pieczemy w temp. 160 st. w kąpieli wodnej (na spód piekarnika umieszczamy duże naczynie z wodą i włączamy termoobieg- w ten sposób pieczemy przez cały zalecany czas.
Masa musi być ścięta z wierzchu. Studzimy.
Krok 3 - Sernik z musem ze świeżej żurawiny
Mus: żurawinę umieszczamy w garnuszku z cukrem i skórką.Gotujemy, aż większość żurawiny popęka. Blendujemy masę i lekko przestudzoną wykładamy na sernik. Studzimy
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iskierka.ag

24.01.2017 12:08
Świetne połączenie!

tobi1989

24.01.2017 09:53
Pyszności :)

Małgorzata92

24.01.2017 09:29
Super deser :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat