Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem malinowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 1 kg
cukier 400 gr
żelfix 1 szt
sok z limetki 3 łyżeczki
Kwas cytrynowy Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem malinowy

Kroki postępowania

1
Maliny delikatnie opłukać i przebrać. Włożyć do garnka z grubszym dnem.
Krok 1 - Dżem malinowy foto
2
Ugnieść tłuczkiem lub zmiksować maliny. Wsypać żelfix i wymieszać dokładnie. Podgrzewać, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować 1 minutę.
Krok 2 - Dżem malinowy foto
3
Następnie wsypać cukier, wymieszać i gotować około 5 minut . Aby wyostrzyć smak i utrwalić kolor wlać soku z limetki i wsypać kwasku cytrynowego, wymieszać. Zdjąć z palnika i mieszać do zaniku piany.
Krok 3 - Dżem malinowy foto
4
Gorący dżem wlewać do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować 10 minut i wynieść do piwnicy.
Krok 4 - Dżem malinowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iskierka.ag 23.01.2017 23:24
Pyszności :) Na pewno skorzystam z przepisu :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak