Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz z sosem muślinowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ryba

filet z dorsza 80 dag
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
jaja 2 szt
mąka pszenna 1 szkl
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szkl
sok z cytryny do smaku
olej do smażenia

Sos muślinowy

żółtko jajek 2 szt
wino białe wytrawne 50 ml
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
sok z cytryny 1 szt
masło klarowane 50 ml
śmietana 30% 100 ml
koperek do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz z sosem muślinowym

Kroki postępowania

1
Rybę osuszamy i kroimy na kawałki, a następnie przyprawiamy do smaku białym pieprzem , solą i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Krok 1 - Dorsz z sosem muślinowym foto
2
Tak przygotowanego dorsza obtaczamy w mące pszennej , rozmieszanym jajku i bułce tartej.
Krok 2 - Dorsz z sosem muślinowym foto
3
Miskę z żółtkami ustawiamy na garnku z wrzącą wodą i cały czas ubijając dodajemy według kolejności podgrzane wino, sok z jednej cytryny, przyprawy. Kiedy sos zgęstnieje wlewamy powoli masło. Zdejmujemy z ognia
Krok 3 - Dorsz z sosem muślinowym foto
4
W między czasie smażymy na rozgrzanym oleju filety z obydwu stro na rumiany kolor.
Krok 4 - Dorsz z sosem muślinowym foto
5
Śmietanę 30 procentową ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z przygotowanym sosem
Krok 5 - Dorsz z sosem muślinowym foto
6
Rybę podajemy polaną przygotowanym sosem muślinowym i dla dekoracji posypujemy posiekanym koperkiem.
Krok 6 - Dorsz z sosem muślinowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 23.01.2017 00:13
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak