Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z drobiowych wątróbek.

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 500 g
śmietanka 200 ml
cebula 2 sztuki
masło 100 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

Porada

Do przepisu użyłam śmietanki 18%

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z drobiowych wątróbek.

1. Wątróbki myjemy, oczyszczamy - odcinamy wszystkie błonki - i kroimy na mniejsze kawałki.

2. Cebulę drobno siekamy.

3. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy wątróbkę i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.

4. Dorzucamy do wątróbki cebulę, przykrywamy i dusimy pod przykryciem ok. 12-15 minut.

5. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietankę. Mieszamy.

6. Dusimy pod przykryciem jeszcze ok. 5 minut.

7. Wątróbkę przekładamy do miseczki, dodajemy do niej połowę masła i blenderem (lub w rozdrabniaczu) miksujemy na gładką masę.

8. Przekładamy do słoika lub innego naczynia, w którym będziemy przechowywać pasztet.

9. Pozostałe masło topimy na patelni i zalewamy nim gotowy pasztet w słoiku.

10. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godzinki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 23.01.2017 13:29
przydatny przepis :-)
Malinka 23.01.2017 11:29
On po prostu musi być wyjątkowy!
jagoda5913 23.01.2017 00:38
ciekawe jak smakuje z samych wątróbek, wypróbuję
Renataj 22.01.2017 20:57
Domowy pasztet zawsze najlepszy bo wiadomo co w nim jest:)
Iwusia 22.01.2017 19:59
wspaniały pasztecik
agaK. 22.01.2017 19:58
Ciekawe, z samych wątróbek jeszcze nie jadłam.
Beatris 22.01.2017 19:43
Apetyczny pasztet, chętnie zjadłabym z nim kanapkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak