Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka włoska

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka ziemniaczana 2 łyżki
budyń śmietankowy 5 sztuk
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 3/4 szklanki
ocet 1 łyżka

KREM

jajko 3 sztuki
cukier 1 szklanka
aromat waniliowy 4 krople
masło roślinne 50 dkg
kawa 2 łyżki
cukier 2 łyżki

POLEWA

czekolada gorzka 5 dkg
śmietana 30% 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka włoska

Kroki postępowania

1
Mąkę ziemniaczaną, wymieszać z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Babka włoska  foto
2
Białka ze szczyptą soli, ubić na sztywno, dodać cukier, cały czas ubijać.
Krok 2 - Babka włoska  foto
3
Dodać do piany żółtka , jeszcze chwilę miksować. Wsypać budynie z mąką i proszkiem do pieczenia, ocet, wymieszać drewnianą łyżką.
Krok 3 - Babka włoska  foto
4
Wyłożyć dno formy, papierem do pieczenia, o wymiarach 25 cm x 32 cm, wlać ciasto , wyrównać .
Piec w temperaturze 175 stopni około 35 minut.
Krok 4 - Babka włoska  foto
5
Kawę zaparzyć, niewielką ilością wody.
W metalowej misce, wymieszać jajka z cukrem. Miskę umieścić na garnku z gotująca wodą, ubijać aż powstanie gęsty krem. Odstawić miskę, żeby przestygła. Masło rozetrzeć mikserem , dodać masę jajeczną, ucierać do połączenia się składników.
Krok 5 - Babka włoska  foto
6
Zaparzoną kawę , odcedzić nad szklanką. Do szklanki dosypać, dwie łyżki cukru, wymieszać. Zawartość sitka dodać do kremu. Zmiksować.
Krok 6 - Babka włoska  foto
7
Zimne ciasto przekroić na dwie części, następnie każdą część przekroić na dwa blaty.Każdy blat, skropić kawą, nałożyć 2 - 3 łyżki kremu . Nakryć następnym , aż wszystkie wykorzystamy. Resztą kremu rozsmarować na wierzchu ciasta i bokach. Boki ciasta oprószyć okruszkami, które zostają przy krojeniu ciasta. Śmietanę wlać do miseczki, dodać połamaną czekoladę . Wstawić na 20 sekund do mikrofali żeby się rozpuściła. Dokładnie rozmieszać, przestudzić. Posmarować wierzch ciasta. Wstawić na godzinę do lodówki. SMACZNEGO!!!!!
Krok 7 - Babka włoska  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 10.02.2017 10:55
pyszne ciasto
Grazyna0211 22.01.2017 17:06
super ciasto
Franciszek 22.01.2017 00:22
dobre do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak