Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek pieczony po Staropolsku

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 1 kg
czosnek 3 ząbki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny Prymat w młynku 1/2 łyżeczki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
sól 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek pieczony po Staropolsku

Kroki postępowania

1
Do miseczki przekładamy rozgnieciony czosnek, majeranek, pieprz i sól peklową - mieszamy.
Krok 1 - Karczek pieczony po Staropolsku foto
2
Mięso myjemy - osuszamy. Następnie nacieramy mięso roztartymi przyprawami. Przekładamy karkówkę do naczynia, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.
Krok 2 - Karczek pieczony po Staropolsku foto
3
Karkówkę osznurowujemy lub przekładamy do siatki.
Krok 3 - Karczek pieczony po Staropolsku foto
4
Do naczynia w którym będziemy piec mięso przesypujemy 1/2 kg soli, układamy na niej mięso i całość przysypujemy pozostałą solą.
Krok 4 - Karczek pieczony po Staropolsku foto
5
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C, wkładamy naczynie z mięsem i pieczemy w termoobiegu przez około 1,5 godziny pod przykryciem.
Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, oczyszczamy z soli (sól będzie brązowa, skamieniała), pozostawiamy w zimnym miejscu do ostygnięcia. (Zimne mięso wkładam na kilak godzin do lodówki - wędlina będzie lepiej się kroić i nie rozpadać)
Krok 5 - Karczek pieczony po Staropolsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 21.01.2017 19:19
Muszę wypróbować :)
Janina 21.01.2017 19:00
Fajne mięsko;))
benka 21.01.2017 18:05
Smacznie się zapowiada, muszę kiedyś spróbować pieczenia w soli.
Beatris 21.01.2017 16:25
Pyszne mięsko na kanapki, mniam :)
agnieszka214 21.01.2017 14:24
Smakowite miesko
marzut 21.01.2017 13:36
Fajny przepis
Konczi 21.01.2017 13:32
warto wypróbować - polecam :)
dodi 21.01.2017 13:01
nigdy nie robiłam z solą i w taki sposób
Lis 21.01.2017 12:42
Bardzo smakowity:)
Małgorzata92 21.01.2017 12:12
Bardzo lubię :)
Aleksandra/Olcia 21.01.2017 11:23
uwielbiam takie mięsiwa na kanapkę
Grazyna0211 21.01.2017 11:07
smaczne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak