Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe mleko kokosowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wiórki kokosowe 400 gram
woda przegotowana 1-1,2 litra

Porada

Od pewnego czasu sama robię mleko kokosowe, jest bardzo smaczne i proste do przyrządzenia, dużo lepiej smakuje od mleka ze sklepu. Idealne do kawy, deserów, naleśników, polecam osobom z nietolerancją mleka krowiego.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe mleko kokosowe

Do garnka wsypujemy wiórki kokosowe, zalewamy przegotowaną zimną wodą, woda powinna całkowicie przykryć wiórki kokosowe, przykrywamy i odstawiamy na noc. Następnego dnia rano garnek z namoczonymi wiórkami stawiamy na ogniu, podgrzewamy tak żeby nie doprowadzić do wrzenia. Garnek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Dokładnie miksujemy za pomocą blendera, małymi porcjami przekładamy na gazę i dokładnie odciskamy mleko do naczynia. Gotowe mleko przelewamy do butelki lub słoika i wstawiamy do lodówki. Z podanych składników powinno wyjść litr mleka. Mleko można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 21.01.2017 19:45
super pomysł :)
Janina 21.01.2017 19:02
Ciekawy przepis;))
Madzai 21.01.2017 12:13
Super pomysł
jan_mag 21.01.2017 10:38
Muszę wreszcie zrobić
Franciszek 21.01.2017 01:04
też nie robiłem takiego mleka
Renata9 20.01.2017 22:05
Nigdy nie robiłam sama mleka kokosowego, chyba skorzystam z Twojego przepisu :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak