Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto zebra z masą kryształową

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1,5 szklanki
woda gazowana 1 szklanka
olej 1 sztuka
jajko 5 sztuk
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

Masa śmietanowa

śmietana 30% 0,5 litra
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
galaretka agrestowa 1 sztuka
galaretka cytrynowa 1 sztuka
galaretka wiśniowa 1 sztuka

Polewa

masło 100 gram
kakao 3 łyżki
olej 2 łyżki
cukier puder 6 łyżek

Dodatkowo

czekolada starta

Porada

Ciasto jest smaczne i ładnie się prezentuje, idealne do popołudniowej kawy.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto zebra z masą kryształową

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając wlewamy olej oraz gazowaną wodę, stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao a do drugiej dodajemy mąkę pszenną. Formę smarujemy tłuszczem, po dwóch stronach formy wylewamy po dwie łyżki ciasta jasnego i kakaowego i tak na przemian do wykończenia ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto kroimy na pół. Galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach w 300 ml. gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki. Stężałe kroimy w większą kostkę. Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy żeby napęczniała. Schłodzoną śmietanę przelewamy do miski, ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, żelatynę lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej , dodajemy do masy śmietanowej, miksujemy. Dodajmy pokrojone galaretki, delikatnie mieszamy i wykładamy na dolna część ciasta, przykrywamy wierzchnią częścią, lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przygotowujemy polewą: do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier puder oraz kakao, zagotowujemy, gotujemy przez 2-3 minuty na małym ogniu, dodajemy masło oraz olej, podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż masło się rozpuści. Ostudzoną polewę wylewamy na ciasto, dokładnie rozprowadzamy na cieście, wierzch posypujemy wiórkami czekolady.

Forma 25x40 cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 22.01.2017 15:18
apetyczne ciacho :)
VioletoweKucharzenie 20.01.2017 14:49
pięknie zrobiłaś to ciacho! a zebrę uwielbiam!
Franciszek 20.01.2017 01:07
dobre do kawy
Renataj 19.01.2017 21:31
Prezentuje się bardzo apetycznie.
Iwusia 19.01.2017 21:26
pięknie wygląda i pewno wspaniale smakuje
Urszula Świeca 19.01.2017 20:49
Wspaniałe.))
Lis 19.01.2017 19:06
Wygląda zachwycająco:)
Stenka 19.01.2017 18:37
smaczne ciasto
Babeczka35 19.01.2017 18:04
Pyszne ciasto.
gusia1000 19.01.2017 18:03
Ciasto na medal.
KORAL 19.01.2017 17:44
Wygląda zachęcająco :)
wwwiolka 19.01.2017 17:38
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak