Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek z papryką pieczoną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek surowy 1,20 kg
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 4 szczypty
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek z papryką pieczoną

1. Papryki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni, około 30 - 40 minut.
Przynajmniej raz należy obrócić, żeby skórka się przypiekła równomiernie.
2. Włożyć gorące papryki do woreczka , dokładnie zamknąć. Odczekać 15 minut, pozbawić nasion, obrać skórkę, pokroić w ćwiartki.
3. Wymieszać przyprawy z oliwą. Boczek umyć, osuszyć na kuchennym ręczniku. Natrzeć przyprawami , włożyć do foliowego woreczek do żywności. Odłożyć do lodówki na 12 godziny.
4. Po tym czasie na boczku rozłożyć pieczone papryki, zwinąć w rulon. Spiąć patyczkiem do szaszłyków, można też obwiązać jak baleron, sznurkiem bawełnianym.
5. Przygotowane mięso, włożyć do rękawa, związać końce, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w temperaturze 180 stopni, około 90 minut. Dwadzieścia minut przed zakończeniem pieczenia rozciąć worek, żeby skórka się zrumieniła.
SMACZNEGO!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 17.03.2017 13:44
ciekawy pomysł
bogusia 82 19.01.2017 22:03
Pyszne mięsko :)
Bernadeta1 19.01.2017 19:37
na pewno smaczny
ania2610 19.01.2017 19:25
pysznie wygląda!
Lis 19.01.2017 19:07
Moje smaki - uwielbiam:)
Ada-Gaba 19.01.2017 18:35
fajny pomysł
Edith85 19.01.2017 17:36
Smakowite mięsko
wwwiolka 19.01.2017 17:02
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak