Przepis i sposób przygotowania na: Boczek z papryką pieczoną
Przynajmniej raz należy obrócić, żeby skórka się przypiekła równomiernie.
2. Włożyć gorące papryki do woreczka , dokładnie zamknąć. Odczekać 15 minut, pozbawić nasion, obrać skórkę, pokroić w ćwiartki.
3. Wymieszać przyprawy z oliwą. Boczek umyć, osuszyć na kuchennym ręczniku. Natrzeć przyprawami , włożyć do foliowego woreczek do żywności. Odłożyć do lodówki na 12 godziny.
4. Po tym czasie na boczku rozłożyć pieczone papryki, zwinąć w rulon. Spiąć patyczkiem do szaszłyków, można też obwiązać jak baleron, sznurkiem bawełnianym.
5. Przygotowane mięso, włożyć do rękawa, związać końce, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w temperaturze 180 stopni, około 90 minut. Dwadzieścia minut przed zakończeniem pieczenia rozciąć worek, żeby skórka się zrumieniła.
SMACZNEGO!!!!