Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa jarzynowa z burakami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1,5 l wody
300 ml zakwasu z buraków
3 ziemniaki
2 buraki
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
pół małego selera
3 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
jogurt naturalny
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jarzynowa z burakami

Buraki wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w średnią kostkę, zalewamy wodą, gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy do nich, pokrojone w taką samą kostkę, ziemniaki, gotujemy 5 minut. Upieczone buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do zupy. Dokładamy resztę składników (poza jogurtem), gotujemy 10 minut. Zupę wlewamy na talerz, dolewamy do niej łyżeczkę jogurtu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 19.01.2017 19:38
smaczna zupka
Beatris 19.01.2017 15:52
Bardzo apetyczna zupka, mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak