Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto makowe z czekoladą, migdałami i kremem mascarpone (tort)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto - tortownica o średnicy około 23-24 cm

mak 1 szklanka
mleko 1 i 1/4 szklanki
cukier 1 szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
herbatniki (zmielone) 2 łyżki
migdały siekane 50 gram
czekolada gorzka 30 gram
jajko 5-6 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sok z cytryny 3 łyżki
aromat migdałowy 4-5 kropli

Krem

serek mascarpone 300 gram
śmietana 30% 150 gram
cukier puder 60 gram
sok z cytryny 1 łyżka

Dodatkowo

polewa czekoladowa
migdały siekane
płatki migdałowe

Porada

Ciasto jest lekko wilgotne i cudownie aromatyczne. Doskonale sprawdzi się przy każdej okazji, a nawet jako pyszny tort.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowe z czekoladą, migdałami i kremem mascarpone (tort)

Upiec ciasto.
Opłukany mak należy zalać zagotowanym mlekiem i zostawić do przestudzenia.
Następnie mak osączyć i zmielić (2 razy) za pomocą maszynki z gęstym sitem (lub malakserem).
Żółtka z cukrem utrzeć do białości i połączyć z sokiem z cytryny oraz aromatem migdałowym.
Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mak, bułkę tartą, herbatniki, proszek do pieczenia, drobno posiekane migdały i startą czekoladę.
Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę.
Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika.
Piec (do tzw. "suchego patyczka") 45-60 minut w 175-180 stopniach.
Pod dokładnym ostudzeniu - ostrożnie przekroić na 2 blaty.
Przygotować krem.
Kremówkę ubić na sztywno - pod koniec ubijania dodając (stopniowo) cukier puder.
Śmietankę wymieszać (partiami) z serkiem mascarpone - zmiksowanym z sokiem z cytryny.
Następnie ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować go kremem.
i przykryć kolejnym blatem.
Wierzch posmarować polewą czekoladową, obficie posypać migdałami i porządnie schłodzić w lodówce.
(Dodatkowo ciasto/tort można udekorować.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 23:02
Pyszne ciasto.
Ela15 28.01.2017 13:14
fajne ciasto
Róża1 24.01.2017 11:11
też uwielbiam z makiem :-)
Jagódka77 24.01.2017 08:49
coś dla mnie uwielbiam ciasta z makiem
Diana Rusiłowicz 20.01.2017 01:05
Cieszę się i dziękuję :)
Diana Rusiłowicz 20.01.2017 01:05
Dziękuję :)
Diana Rusiłowicz 20.01.2017 01:04
Dziękuję :)
Bernadeta1 19.01.2017 19:41
pyszne ciacho, moje smaki
agnieszka214 19.01.2017 19:28
Jak ja uwielbiam takie ciasta
Marcepanowy kącik 19.01.2017 11:44
Diana piekne i pyszne ciacho zrobiłaś :)
Madzai 19.01.2017 10:57
Chętnie bym kawałek porwała :)
pestka 19.01.2017 10:14
pyszny torcik
iskierka.ag 19.01.2017 10:00
Idealne połączenie smaków, do tego apetycznie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak