Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort wiśniowo-serowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
cukier 4 łyżki
mąka tortowa 3 łyżki
budyń śmietankowy 1 łyżka
kakao 1 łyżka
olej 2 łyżki
ocet 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Masa wiśniowa

wiśnie w syropie 1 słoiczek 330 g
budyń śmietankowy 1 na 0,5 l mleka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Masa serowa

serek waniliowy 500 g (z wiaderka)
mleko 150 ml zimnego
bita śmietana w proszku 1 op śnieżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki

Masa śmietankowa

śmietana 30% 200 ml
bita śmietana w proszku 1 op. śnieżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo

kakao do posypania
wiśnie do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Tort wiśniowo-serowy

Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy , dodając ocet i olej. Ciasto przekładamy do tortownicy 22 cm , której dno wyścieliliśmy papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 *C ok 30 minut (do suchego patyczka).

Wiśnie osączamy z syropu. Uzupełniamy syrop wodą tak , aby było 400 ml. Gotujemy budyń, gdy jest już gotowy, wkładamy wiśnie (kilkanaście zostawiamy do dekoracji). Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody, gdy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę łączymy z budyniem. Studzimy.

Masa serowa : Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody. Śnieżkę ubijamy z zimnym mlekiem. Do ubitej śnieżki dodajemy po łyżce serek i dalej ubijamy, na końcu wlewamy cienkim strumieniem żelatynę.

Masa śmietankowa: Śmietanę ubijamy ze śnieżką, dodajemy rozpuszczoną żelatynę.

Biszkopt przekrawamy na dwie części. Jedną część wkładamy do tortownicy z zapiętą obręczą. Wykładamy przestygniętą masę wiśniową (3 łyżki masy bez wiśni zostawiamy). Schładzamy w lodówce. Na wiśnie wykładamy 1/3 masy serowej, na ser dajemy pozostawioną masę wiśniową i znowu 1/3 masy serowej, mieszamy widelcem robiąc efekt marmurka. Przykrywamy drugim plackiem.Wkładamy do lodówki do stężenia. Odpinamy obręcz, boki tortu smarujemy cienko masą śmietankową, wierzch posypujemy kakao i dekorujemy rozetkami z pozostałej śmietanki i wiśniami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 21.01.2017 09:12
fajny torcik
Janina 19.01.2017 16:25
Super torcik;))
ben-ka 19.01.2017 14:04
Jaka pychota !
benka 19.01.2017 07:24
Dziękuję :) Umiesz, tylko jeszcze o tym nie wiesz :)
Wiesława1 19.01.2017 06:50
Kolejny pyszny torcik.
MałaMi89 19.01.2017 00:41
Co za apetyczny tort! Szkoda, że ja się nie umiem tak wykazać ;) antytalencie ;)
ada.la 18.01.2017 22:20
wygląda cudnie
Renataj 18.01.2017 20:57
Bardzo apetyczny torcik:)
edytazaw89@wp 18.01.2017 20:46
Wygląda pysznie
Stenka 18.01.2017 19:46
smaczny torcik
Olga_SK 18.01.2017 19:36
Pięknie wygląda!
Bernadeta1 18.01.2017 18:45
pysznie się prezentuje
ania2610 18.01.2017 18:36
super torcik z pyszną masą :)
Ania321 18.01.2017 18:20
pięknie się prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak