Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka na słodko z miodem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
miód płynny 3 łyz.
musztarda 2 łyz.
sos sojowy 1 łyż
majeranek 1 łyz
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka na słodko z miodem

Żeberka należy dokładnie umyć i osuszyć. Dzielimy je na porcje po dwie kostki każdy kawałek. Miód, musztardę, sos sojowy i przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy, aż powstanie nam jednolita konsystencja. Marynatą smarujemy mięso z każdej strony. Zostawiamy jej nieco, aby posmarować mięso w czasie pieczenia. Marynujemy dwie godziny w lodówce. Żeberka układamy na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia. Masła tak około jednej łyżeczki. Pieczemy około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. W połowie pieczenia smarujemy je marynatą. Pięć minut przed końcem ustawiamy na 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 19.01.2017 14:06
Z miodem to i ja robię :)
gusia1000 18.01.2017 15:52
Dobre jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak